top of page

OM OSS

For bakgrunnen, se historikksiden.

​

Hvorfor «Johannes-kretsen»?

​

Som prester, teologer eller studenter som vurderer prestekallet i Den norske kirke (Dnk) har vi dannet brødrefellesskapet Johannes-kretsen for å fornye en apostolisk rotfestet ordinasjon og leve i dette løftet, slik at enheten i Dnk og med de andre kirkesamfunnene fremmes. Vårt håp er enhet rundt vår Herres bord, for at verden skal tro (Joh 17,21).

 

Fordi apostelen Johannes som ingen andre har enheten med Jesus Kristus som sentrum har vi valgt ham som veileder for vår felles vei, og derfor kaller vi det som vi vil skal forme våre liv for «Johannes-spiritualitet». Jesus Kristus er sannheten og livet, men også veien som fører oss inn i det guddommelige fellesskapet med Gud Fader, Sønn og Den hellige Ånd.

 

Det vi vil

​

Som apostelen Johannes vil vi leve forent med Kristus. Derfor lever vi i en sakramental enhet med Kristus og går bønnens vei med den uavlatelige bønn som mål.

 

Som apostelen Johannes vil vi holde Jesu bud og alt han har lært for at Gud kan bo i oss. Slik Jesus sendte ut apostlene for å lære disiplene å holde alt han hadde befalt vil vi holde trofast fast på hans ord og kirkens apostoliske tro, for da vil Gud bo i oss. Når Jesus bor i oss og vi holder hans ord så kan menneskene høre og møte Jesus Kristus selv – i oss som hos apostlene (Joh 17,20ff).

 

Som apostelen Johannes oppfordrer oss vil vi, personlig og sammen, skjelne ånder for å bevare og fornye enheten med Jesus Kristus. Da kan vi ta de valg som frigjør fra vår åndelige motstander, selv om det kan kreve kamp (1 Joh 4,1ff).

 

Som apostelen Johannes vil vi leve i den kjærlighet som Jesus selv levde og oppfordret sine disipler til. Derfor vil vi leve i søskenkjærlighet og i kjærlighet til våre motstandere, og velge det som tjener den større kjærlighet, selv om det kan koste å hengi og miste seg selv (1 Joh 4,7ff).

 

Johannes-spiritualiteten vil holde sammen vårt mystiske, skjulte gudsliv i hjertet med kirkens tro i hodet og den felleskristne livsførsel i våre kropper. Da skapes enhet mellom hjerte, hode og kropp, som en dag vil føre Kirken sammen rundt et felles nattverdbord.

 

Johannes-spiritualiteten er apostolisk. Med det mener vi en trefoldig bevegelse. Vi rotfester vår tro i fortiden, fordi Gud engang kom inn i historien ved inkarnasjonen, i Jesu liv her og hans utsendelse av apostlene. Vi rotfester vår tro i nåtiden ved å la oss sende ut som apostlene og tro og leve som dem, og vi rotfester den i framtiden, «inntil at vi alle når fram til enheten i troen på Jesus Kristus» (Ef 4,13).

​

Tilsynskrisen og kirkens nød

​

Bakgrunnen for å opprette Johannes-kretsen er en trefoldig nød. Først Dnk’s nød ved å ha mistet forståelsen av og en trofast overlevering av den apostoliske tro og dermed det tilsynsembete som skulle ivareta denne troens identitet. Denne kirkens nød er analysert og beskrevet i dokumentene Carissimi og For enhetens skyld. For det andre er det menighetens og hyrdens nød som følge av dette tapet. Bibelens autoritet og forpliktelsen på ordinasjonsløftet er svekket, mange unge mister frimodighet til å la seg kalle til prestegjerning, og kallet til et hellig liv forstummer. For det tredje er den enkeltes prest åndelige svakhet og anfektelser som vi ønsker å møte med fellesskap hvor man ser til hverandre.

​

Apostolisk pastoralt tilsyn

​

Johannes-kretsen vil avhjelpe opplevelsen av å stå alene i tjenesten. Det inviteres til et fellesskap for å gjenvinne og bevare frimodigheten i vår tjeneste.

 

Med Johannes-spiritualiteten som rettesnor sier vi ja til tilsyn som et møte med Jesus Kristus selv i «den andre» og i vårt fellesskap. Tilsyn er kjærlighet i samtalens rom, enten mellom to eller i fellesskapet, fordi vi lar andre Kristus-disipler se til oss.

 

Ja til å leve med tilsyn betyr å si ja til leve i en livslang broderlig samtale for å leve i lyset. Slik vil vi stadig på nytt i fellesskap og hver for oss komme fram til de valg som er etter Guds vilje, og dermed «bevare Åndens enhet, i den fred som binder sammen» (Ef 4,3), i våre liv, i menighetene og i hele Guds folk.

 

Denne tilsynstjenesten vil vi tilby som åndelig veiledning på det personlige plan hvor vi møtes som medvandrere, videre som tilsyn i vårt ordo-felleskap. Slik vil vi i fellesskap bøte på tilsynskrisen og arbeide for å gjenvinne et apostolisk tilsynsembete. Målet er å finne en felles vei i det økumeniske fellesskapet, for sammen å lytte til og gjenkjenne «den gode hyrdens røst» og søke fram mot enheten i Jesu bønn: «Hellige Far, bevar dem i ditt navn, det navn du har gitt meg, så de kan være ett, slik som vi er ett» (Joh 17,11).

​

Valgsituasjoner og troskap

​

Vi forplikter oss på å holde fast, fornye eller velge, personlig og når vi har ansvar som hyrde og lærer, den tro som er mest ett med Bibelen og den felleskristne forståelsen av Bibelen. Hvis en biskop eller en kirkefraksjon offentlig og varig sprer vranglære vil vårt fellesskap skjelne åndene. Hvis det foreligger vranglære vil vi i fellesskapet søke å finne et felles handlingsspråk.

​

Det vi har tro på: Grunnholdninger

​

Johannes-spiritualiteten muliggjør og krever følgende grunnholdninger:

 

  1. Trofasthet som gjør troen fast.

  2. sÅndelig iver til stadig å vokse.

  3. Prøve åndene for å erkjenne og innøve valg etter Guds vilje.

  4. Bære sitt kors og dele det med Jesu kors.

  5. Ydmyk beredskap til oppgjør og livslang bekjennelse av synd (bot).

  6. Åpenhet for ny gudserkjennelse som kan korrigere og utvide våre gudsbilder – inntil vi alle nå frem til enhet i troen på Jesus Kristus, vi som «nå forstår stykkevis» (1 Kor 13,12).

  7. Håp på egen og kirkens og skaperverkets vekst i helhet og helliggjørelse.

​

Hvordan vi lever

​

Vi ønsker å leve etter en klassisk åndelig leveregel. Vi vil vektlegge renselse og opplysning, meditasjon og kontemplasjon som avgjørende for foreningen med Kristus på bønnens vei. Vi vil vektlegge å tale vel om våre motstandere for å ikke avsanne noe av det gode Gud gjør i vår kirke og for å vise kjærlighet. Vi vil vektlegge frihet fra alt som vil skape avhengighet enten det er materielle ting, rus, eller medier. Vi vil vektlegge en sunn balanse i kropp, sjel og ånd. Og vi vil avsette i vår leveregel tid til tilsyn og kommunikasjon og møte med brødrene.

 

Hvordan vi vil tjene

​

Vi vil tjene hverandre, våre menigheter, Dnk og unge som vurderer å bli prester i den fotvaskende holdning som Johannes beskriver.

 

Vi bekrefter Bibelens og den kristne tradisjonens lære om at menighetene og de som har hyrdeansvar skal ha tilsynsmenn som bevarer troens apostoliske kontinuitet. Tilsynet skal hjelpe oss å leve det vi bekjenner i credoet om Den Hellige Ånds virke i kirken. Ved å bygge menigheter i tråd med de syv helliggjørelsens tegn og midler som er nødvendig for en sann Jesu Kristi kirke («Om konsilene og kirken», Luther 1539) vil vi legge til rette for at Åndens gaver kan være i funksjon slik at vi og vår kirke kan erfare Den Hellige Ånds frukt.

 

Også for dem som vurderer prestekall og deler vår anfektelse i forhold til Dnk vil vårt fellesskap være til støtte og bekreftelse. Vi er åpen for å ta på oss som en tjeneste å støtte vordende prester til å avklare sitt kall og forberede seg til kunne å avlegge ordinasjonsløftet ved å innøve det over tid.

​

Vi binder oss

​

Hvert tredje år vil vi fornye vår tilslutning til det vi det vi vil, det vi tror på, det vi lever og det vi tjener hverandre og kirken med – ved å binde oss på nytt til hverandre, til felleskapet, til KIRKEN.

 

De første tre år er felles prøvetid som vi lever som et felles «novisiat».

​

Nåde alene

​

Vår lengsel etter å leve forenet med Gud og kunne leve og virke for enhet i Guds folk gjør at vi lever og fornyer daglig vårt «ja» til bønn, troens lære og en kristen livsførsel ut fra en «regel» vi strekker oss etter. Med Paulus sier vi: «Jeg mener ikke at jeg alt har nådd dette, eller alt er fullkommen, men jeg jager fram mot det for å gripe det, fordi jeg er grepet av Kristus Jesus (Fil3,12). Og fordi vi er grepet av Kristus hviler vi med alt vi selv kan og vil gjøre i det som bare Gud kan og vil gjøre. Navnet Johannes betyr «Gud er nådig». Og som medlemmer i «Johannes-kretsen» vil vi som han hvile i nåden som er nok. Og vår bønn vil være: «Herre Jesus Kristus, Guds Sønn, forbarm deg over meg en synder!»

Our Mission
bottom of page